Povestea tancului, arma care a făcut istorie și a schimbat războiul

de: Bogdan Cristea
18 09. 2016

Primele tancuri au apărut pe câmpurile de luptă în urmă cu aproximativ 100 de ani.

În Primul Război Mondial, mișcările rapide de trupe și manevrele complexe efectuate care au caracterizat conflagrațiile din deceniile următoare nu era încă posibile. În primele luni ale războiului, Imperiul German a încercat scoaterea rapidă din joc a Franței, însă planul respectiv (creat de Alfred von Schlieffen) a eșuat. Ulterior, trupele nemțești și cele aliate au fost nevoite să sape tranșee, iar luptele din jurul acestora au dus la moartea a milioane de soldați de ambele părți.

Pentru a sparge frontul mai ușor și pentru a-și proteja soldații de focul inamicilor, armata britanică a început să lucreze pentru a crea un vehicul special. Numele ”tanc” ar fi fost, de fapt, adoptat pentru a ascunde adevăratul scop al vehiculului. Mark I, primul tanc britanic, era capabil să reziste în fața mitralierelor și armelor de foc standard, putea traverse aproape orice teren, putea strivi sârma ghimpată și putea ataca fortărețele inamice grație armamentului său extrem de puternic.

 

Mark I a debutat în Bătălia de pe Somme (1 iulie 1916 – 18 noiembrie 1916), una dintre cele sângeroase din tot războiul. Mai exact, este vorba despre Bătălia de la Flers–Courcelette, care a avut loc între 15 și 22 septembrie. Mark I era produs în acea perioadă în două variante. Una dintre variante era considerată ”mascul”, cealaltă era considerată ”femelă”. Cele două modele erau similare atât în privința dimensiunilor, cât și în privința greutății, a vitezei și a echipajului aflat la bord.

Singurele diferențe erau armamentul și, în mod automat, rolul pe câmpul de luptă. Masculul avea trei mitraliere și două tunuri, în timp ce femela avea cinci mitraliere. Astfel, în luptă, femela avea rolul de a proteja masculul cu ajutorul mitralierelor sale. Deși au avut un impact important, tancurile nu au reușit să prevină moartea a sute de mii de soldați de ambele părți. Conform unor istorici, peste un milion de oameni au murit sau au suferit răni serioase pe Somme.